wedding-rings

KUVAN KOKO

MEGAPIKSELIT JA RESOLUUTIO

Digitaalinen kuva muodostuu pikseleistä, eli pienistä erivärisistä neliöistä, jotka yhdessä muodostavat kuvan. Mitä enemmän pikseleitä on, sitä tarkempi kuva muodostuu. Valokuvauksessa puhutaan megapikseleistä, eli miljoonista pikseleistä. Nykyiset edullisemmatkin järjestelmäkamerat ottavat useimmat yli 20 megapikselin kuvia, kalliimmat mallit 30-50 megapikseliä. Isompi megapikselimäärä mahdollistaa muun muassa huolettomamman kuvan rajailun jälkikäteen ja suuremmat tulosteet.

Pelkällä 10 megapikselillä voi kuitenkin tulostaa erinomaisesti noin A4-kokoisia tulosteita, joten nykykameroiden yleinen 24 megapikseliä riittää varmasti harrastelijan käyttöön tässä mielessä. Jos tarvetta on nimenomaan kuvan tulostukselle, tärkeää on kiinnittää huomio myös resoluutioon. Resoluutio ilmoitetaan yleensä pikseleinä tuuman matkalla (PPI, pixels per inch), ja optimaaliseen tulostukseen suositellaan yleensä 200-300 PPI:tä, mitä järjestelmäkamerat oletuksena ottavatkin. Täytyy muistaa, että mitä isompana kuva tulostetaan, sen kauempaa sitä myös yleensä katsellaan, eli seinän kokoisen tulosteen ei tarvitsekaan näyttää lähietäisyydeltä yhtä tarkalta kuin perhealbumin kymppikuvan. Näytöllä katsottaessa resoluutiolla ei ole vaikutusta: jos muutat 300 PPI:n kuvan 1 PPI:n kuvaksi, näyttää se näytöllä yhä samalta.
Tietoja pikselimitoista ja tulostettujen kuvien resoluutioista
Pikselimitat kertovat pikselien kokonaismäärän kuvan leveydeltä ja korkeudelta. Resoluutio vaikuttaa bittikarttakuvan yksityiskohtien tarkkuuteen. Se ilmaistaan pikseleinä tuumalla (ppi). Mitä enemmän pikseleitä on tuumalla, sitä suurempi on resoluutio. Yleensä suuremman resoluution kuva on tulostettuna parempilaatuinen.
Ellei kuvaa interpoloida (katso Interpolaatio), kuvatietojen määrä pysyy samana, vaikka tulostusmittoja tai resoluutiota muutettaisiin. Jos esimerkiksi kuvan resoluutiota muutetaan, sen korkeus ja leveys muuttuvat samassa suhteessa, jotta kuvatietojen määrä säilyy.
Photoshopissa kuvan koon ja resoluution välinen suhde näkyy Kuvan koko -valintaikkunassa (valitse Kuva > Kuvan koko). Poista Interpoloi-asetuksen valinta, koska ei ole tarkoitus muuttaa valokuvan kuvatietojen määrää. Muuta sen jälkeen leveyttä, korkeutta tai resoluutiota. Kun muutat yhtä arvoa, kaksi muuta arvoa muuttuvat vastaavasti. Kun Interpoloi kuva -asetus on valittu, voit muuttaa kuvan resoluutiota, leveyttä ja korkeutta tulostus- tai näyttötarpeidesi mukaan.
Pikselimitat vastaavat dokumentin (tulosteen) kokoa kerrottuna resoluutiolla.
Photoshop tukee enintään 300 000 x 300 000 pikseliä kuvaa kohti. Tämä rajoittaa kuvan tulostuskokoa ja -tarkkuutta.

Isokuva tarjoma kuvakoko on : 8256 X 5504 kuvapistettä

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *