4K

4K-video

Nykyhetken videovillitys on 4K, mutta mitäs se oikeastaan tarkoittaakaan? 4K-videon pitkä sivu on noin 4000 pikseliä leveä. Se on tuplasti enemmän kuin jo tutuksi tulleen Full HD -videon, minkä koko on 1920×1080 pikseliä. 4K:ssa on itse asiassa yli 20 kertaa enemmän pikseleitä kuin vanhassa televisiolähetysstandardissa. Oheinen kuva auttaa hahmottamaan eri videoformaattien resoluutioita (huomaa resoluutio-sanan ero valokuvassa ja videossa: valokuvassa tarkoitetaan pikseleiden määrää tietyllä alalla, videossa pikseleiden kokonaismäärää).

MINKÄ FORMAATIN VALITSEN?
Jos tila tietokoneella riittää, kannattaa aina säilyttää valokuvien raakaversiot mahdollista myöhempää muokkailua varten, sekä tehdä valmiista videosta niin sanottu master-versio, jossa bitrate ynnä muut asetukset ovat laadukkainta mahdollista. Kerran pakattua materiaalia ei nimittäin saada enää alkuperäiseksi.

Sen sijaan internet-julkaisuun kannattaa valokuvat pienentää reilusti ja video pakata riittävästi, jotta katselijoilla ei kulu liikaa aikaa niiden latailuun. Kannattaa myös kiinnittää huomiota nimenomaan pakkauksen tasoon, eikä pelkästään resoluutioon. 4K on tämän päivän juttu, mutta sitä ei kannata pitää itseisarvona: sen täysilaatuiseen katseluun tarvitaan 4K-näyttö ja tarpeeksi tehoa toistolaitteelta ja internet-yhteydeltä. Suosittelen mieluummin pienentämään pikselimäärää, mutta pakkaamaan sen sijaan laadukkaammin.

Täytyy myös muistaa, että usein eri sosiaalisen median palveluilla on omat kuvakokonsa ja videolaatunsa, ja jos lataat liian laadukasta tiedostoa palveluun, koko pienennetään automaattisesti. Pienennys ei tapahdu useinkaan kuvanlaadun kannalta optimaalisesti, vaan tämän automaattisen laadun ruttauksen voit minimoida lataamalla jo valmiiksi palveluun sopivassa koossa. Oikeat koot ja pakkausasetukset löytyvät netistä googlaamalla tai yleensä myös somepalvelun ohjeista

KUVAN KOKO

MEGAPIKSELIT JA RESOLUUTIO

Digitaalinen kuva muodostuu pikseleistä, eli pienistä erivärisistä neliöistä, jotka yhdessä muodostavat kuvan. Mitä enemmän pikseleitä on, sitä tarkempi kuva muodostuu. Valokuvauksessa puhutaan megapikseleistä, eli miljoonista pikseleistä. Nykyiset edullisemmatkin järjestelmäkamerat ottavat useimmat yli 20 megapikselin kuvia, kalliimmat mallit 30-50 megapikseliä. Isompi megapikselimäärä mahdollistaa muun muassa huolettomamman kuvan rajailun jälkikäteen ja suuremmat tulosteet.

Pelkällä 10 megapikselillä voi kuitenkin tulostaa erinomaisesti noin A4-kokoisia tulosteita, joten nykykameroiden yleinen 24 megapikseliä riittää varmasti harrastelijan käyttöön tässä mielessä. Jos tarvetta on nimenomaan kuvan tulostukselle, tärkeää on kiinnittää huomio myös resoluutioon. Resoluutio ilmoitetaan yleensä pikseleinä tuuman matkalla (PPI, pixels per inch), ja optimaaliseen tulostukseen suositellaan yleensä 200-300 PPI:tä, mitä järjestelmäkamerat oletuksena ottavatkin. Täytyy muistaa, että mitä isompana kuva tulostetaan, sen kauempaa sitä myös yleensä katsellaan, eli seinän kokoisen tulosteen ei tarvitsekaan näyttää lähietäisyydeltä yhtä tarkalta kuin perhealbumin kymppikuvan. Näytöllä katsottaessa resoluutiolla ei ole vaikutusta: jos muutat 300 PPI:n kuvan 1 PPI:n kuvaksi, näyttää se näytöllä yhä samalta.
Tietoja pikselimitoista ja tulostettujen kuvien resoluutioista
Pikselimitat kertovat pikselien kokonaismäärän kuvan leveydeltä ja korkeudelta. Resoluutio vaikuttaa bittikarttakuvan yksityiskohtien tarkkuuteen. Se ilmaistaan pikseleinä tuumalla (ppi). Mitä enemmän pikseleitä on tuumalla, sitä suurempi on resoluutio. Yleensä suuremman resoluution kuva on tulostettuna parempilaatuinen.
Ellei kuvaa interpoloida (katso Interpolaatio), kuvatietojen määrä pysyy samana, vaikka tulostusmittoja tai resoluutiota muutettaisiin. Jos esimerkiksi kuvan resoluutiota muutetaan, sen korkeus ja leveys muuttuvat samassa suhteessa, jotta kuvatietojen määrä säilyy.
Photoshopissa kuvan koon ja resoluution välinen suhde näkyy Kuvan koko -valintaikkunassa (valitse Kuva > Kuvan koko). Poista Interpoloi-asetuksen valinta, koska ei ole tarkoitus muuttaa valokuvan kuvatietojen määrää. Muuta sen jälkeen leveyttä, korkeutta tai resoluutiota. Kun muutat yhtä arvoa, kaksi muuta arvoa muuttuvat vastaavasti. Kun Interpoloi kuva -asetus on valittu, voit muuttaa kuvan resoluutiota, leveyttä ja korkeutta tulostus- tai näyttötarpeidesi mukaan.
Pikselimitat vastaavat dokumentin (tulosteen) kokoa kerrottuna resoluutiolla.
Photoshop tukee enintään 300 000 x 300 000 pikseliä kuvaa kohti. Tämä rajoittaa kuvan tulostuskokoa ja -tarkkuutta.

Isokuva tarjoma kuvakoko on : 8256 X 5504 kuvapistettä